Kdaj lahko začnem vozičkati?

Vozičkanje je eno izmed prijetnejših in sproščenih nalog starševstva. Vsaka mamica se veseli tistega dne, ko bo v vozičku ponosno zapeljala svojega dojenčka in ga pokazala širnemu svetu. V nadaljevanju preberi, kdaj je primeren čas, da dojenčka prvič položiš v voziček, za koliko časa in kakšen voziček potrebuješ, da bo malček kar najbolj vzljubil vožnjo v njem.

Kdaj je primeren čas, da lahko začneš vozičkati?

Včasih so mlade mamice čakale nekaj tednov ali celo mesecev, preden so dojenčke peljale na prvi sprehod. Dandanes temu ni več tako. V kolikor je dojenček zdrav in brez zdravstvenih omejitev, se lahko na sprehod odpravita takoj. Se pravi, ko je mamica pri moči, kar pa je lahko že na dan, ko prispeta iz porodnišnice. Seveda to ne govorimo o dolgih sprehodih, temveč nekaj minutnem pohodu na svežem zraku, ki bo dobro del obema, tebi kot tudi dojenčku. Priporočamo, da začneš s 15 minutnimi sprehodi, ki jih postopoma podaljšuješ, glede na počutje in voljo otroka. Izjema so le hladnejši letni časi, takrat je s sprehodi po porodu priporočljivo počakati nekaj dni več ter se izogibati premrzlemu zraku, vetru in padavinam.

Kakšen voziček izbrati za novorojenčka?

Dojenčki do 6. meseca potrebujejo voziček s prostorno in globoko košaro, ki ima ravno dno in udobno ležišče. Udobje malčka med vožnjo pa ni odvisno samo od ležišča, temveč tudi od celotnega vozička. Pomembno je, da košara zaščiti otroka pred zunanjimi vplivi, obenem pa mora biti zračna, da v njej dojenčku ni pretoplo ali prehladno.

Za udobno vožnjo v vozičku poskrbijo tudi kolesa. Večja kot so, manjši bodo tresljaji. Če boš vozičkala po makadamu ali neurejenih poteh, izberi voziček, ki ima vgrajene blažilce tresljajev/amortizerje. Ker pa je vozičkanje v prvih tednih in mesecih precejšen zalogaj, je pomembno tudi, da ima prostrono shranjevalno košaro, kamor lahko odložiš vse, kar potrebuješ. Morda je smiselno razmišljati tudi o kompletih, kjer poleg vozička prejmeš še previjalno torbo, ki se pritrdi na ročaj vozička.

Seveda pa ne moremo mimo trendov in mode. Marsikateri mamici je poleg funkcionalnosti pomemben tudi sam izgled vozička. Zadnje čase so izjemno priljubljeni minimalistični vozički s trdo globoko košaro, kot je na primer komplet FreeON Comfort Black Edition ali povsem novi model, komplet voziček FreeON Zen 4v1.

Voziček FreeON Comfort Black edition, FreeON Comfort

Voziček FreeON Zen 4 v 1

Kaj pa športni voziček?

Ko malček nadzoruje glavo in lahko samostojno sedi (nekje pri 6. mesecih), je čas, da globoko košaro zamenjaš za sedežni oz. športni del. Ker bo malček na sprehodu še vedno pogosto spančkal, je praktično, da je hrbtni naslon mogoče prilagoditi na različne položaje. Še posebej uporabni so tisti vozički, kjer lahko naslon poležeš skoraj vodoravno in tako otroku omogočiš udoben počitek, brez neprijetne drže ali »padanja« glavice naprej.

Poleg prilagodljivosti pa je pri sedežnem delu pomembna varnost, saj so malčki na sprehodu lahko velikokrat živahni in jih je zato vedno treba pripeti z varnostnimi pasovi. Za malčkovo udobje med vožnjo pa je poleg sedišča pomembna tudi strehica, ki omogoča tudi dodatno podaljšanje in tako ščiti otroka pred močnim soncem ali vetrom. Velika kolesa pa bodo kos vsem luknjam in oviram na poti, ki ju bosta izbrala. Za tvoje udobje med vozičkanjem je poskrbljeno s prilagodljivim ročajem in prostornim shranjevalnimi košarami, sama pa lahko na voziček pritrdiš še držalo za telefon in pijačo.

Na kaj paziti pri nakupu kompleta?

Otroški voziček je nepogrešljiv kos opreme, ki ga boš uporabljala precejšen čas otrokovega otroštva. Za družino je vsekakor lažje, če lahko ob enkratnem nakupu poskrbijo za vse – se pravi, nakup avtosedeža 0+ ali jajčko za vožnjo iz porodnišnice domov, voziček z globoko košaro za gibanje na prostem v prvi polovici leta ter športni sedalni del, za obdobje, ko že samostojno sedi in na veliko opazuje okolico okoli sebe. Na trgu tako obstajajo otroški vozički kot komplet 3 v 1 ali celo 4 v 1. V prvem kompletu poleg vozička z globoko košaro in sedežnim delom prejmeš še avtosedež skupine 0+, v kompletu 4 v 1 pa še isofix bazo s podporno nogo, kamor namestiš avtosedež 0+. Med najbolj priljubljenimi kompleti pri nas sta trenutno FreeON Fantasy in FreeON Comfort, pred kratkim pa smo v ponudbo dodali še FreeON Zen, ki je prvi tovrstni komplet s štirimi elementi v kompletu.

Voziček FreeON Fantasy

Pri nakupu kompleta bodi pozorna predvsem na enostavnost uporabe, to pomeni, kako enostavno je košaro, sedežni del ali avtosedež mogoče pritrditi na ogrodje vozička. Kot drugo izpostavljamo funkcionalnost oz. kaj vse ti posamezni izdelek nudi. Med pomembnejšimi so vsekakor naslon hrbtnega dela, možnost prilagajanja ročaja, podaljšana strehica, velika kolesa za različne terene in enostavna vodljivost ter velika shranjevalna košara.

Čeprav se zdi, da so otroški vozički v zadnjih časih postali zlati standard mladih mamic, pa cena in znamka naj ne bosta ključno merilo pri izbiri. Vozički znamke FreeON so odlična izbira, ki nudi visoko funkcionalne, kakovostne in varne izdelke, ki so narejeni po smernicah sodobnih trendov in hkrati dosegljivi po dostopni ceni.

Scroll to Top