Na pomoč, moj otrok ne želi jesti!

Tako si se veselila časa, ko boš svojemu malčku lahko pripravljala okusne kašice in zanimive recepture, zdaj, ko je napočil čas za gosto uvajanje hrane in samostojno hranjenje, pa malček zavrača vse, kar mu ponudiš? V nadaljevanju preberi, zakaj otrok ne želi jesti in kako ga ukaniti, da bo začel uživati v tvojih kuharskih mojstrovinah.

Zakaj pride do neješčosti otrok?

Otroci se z gosto hrano prvič seznanijo nekje okrog 6. meseca starosti. Nekateri otroci priložnost zajamejo z veliko žličko, drugi pa vse, kar nima okusa po maminem mleku, zavračajo. Vzroki, zakaj otroci zavračajo hrano, so različni. Lahko da jim ni všeč okus, jih odvrača oblika oz. tekstura ali morda že vedo, da jih bo bolel trebušček. Lahko jih muči izraščanje zob, so utrujeni ali preprosto ne potrebujejo toliko hrane, kot misliš. Tudi če tvoj otrok ne jé in hranjenje postane naporno, ga s hrano nikoli ne sili, saj boš s tem dosegla ravno nasproten učinek kot ga želiš.

Naredi hrano zanimivo in zabavno

Prelisiči otroka ter namesto slabe volje in godrnjanja izberi drugo pot, kjer hrano narediš zanimivo in zabavno. Če otrok ne mara pasiranih kašic, mu ponudi  sadje in zelenjavo v večjih koščkih, kar je znano tudi kot BLW metoda hranjenja, o kateri smo že pisali.

Ponudi mu okuse, ki še jih ne pozna ter dovoli, da se s koščki hrane igra, jih prijema, raziskuje in okuša.

Hrana na krožniku naj bo raznolika, pisana in različnih oblik, z malo domišljije pa jo lahko serviraš tudi v obliki vzorcev ali živali. Nikar ne vrzi puške v koruzo takoj, ko otrok izpljune prvo žličko. Hranjenje proces in učenje, za kar je potrebno veliko vztrajnosti in potrpežljivosti. V kolikor otrok še vedno ne je in izgublja na teži, pa se za dvig apetita obrni na pediatra, saj lahko da gre za resnejše težave.

Spodbudi apetit z zdravimi navadami

Ko otroci ne želijo jesti hrane, ki jo imajo na krožniku, se veliko staršev v obupu in strahu pred izgubo teže zateče k nezdravim rešitvam, ki otrokom v tistem trenutku sicer bolj teknejo, vendar na dolgi rok ne delajo s tem nič dobrega. Vedi, da z vsakim obrokom na krožniku otroku privzgajaš prehranjevalne navade in s tem, ko mu kot alternativo ponudiš sladko ali ocvrto hrano, ne gre pričakovati, da bo pa naslednjič namesto medaljončkov raje izbrali brokoli in korenček. Kolikor se le da, otroku ponudi lokalno pridelano presno hrano, čim manj procesirano in pripravljeno na zdrav način.

Stolček za hranjenje je pri vsem tem več kot samo to

Pogosto poudarjamo, da hranjenje ni samo vnašanje hranil in kalorij, temveč je poseben obred, skozi katerega se otroci učijo različnih stvari. Od spoznavanja z okusi in spoštljivega ravnanja s hrano do bontona za mizo. Zato je pomembno, da otroci v času kosila ali večerje sedijo v za to namenjenem prostoru za mizo, v stolčku za hranjenje. Sam stolček za hranjenje tukaj igra pomembno vlogo, saj ga otrok asociira z obedovanjem in z vsem zgoraj naštetim. Za privzgajanje zdravih prehranjevalnih navad se izogibaj temu, da otrok jé med igro ali med gledanjem risanke. Seveda mu lahko malico ponudiš tudi izven stolčka za hranjenje, na primer za njegovo otroško mizico. V tem primeru te bo navdušil otroški stolček za hranjenje FreeON EOS 3 v 1, ki se v nekaj potezah spremeni v samostojni nizki stolček z mizico.

Široko ponudbo otroške opreme in drugih mehkih tekstilnih izdelkov lahko poiščete v vseh prodajalnah Baby Center po Sloveniji ter na spletu, v spletni prodajalni www.Babycenter.si in na www.Pikapolonica.si ter drugih prodajnih mestih z otroško opremo in izdelki za nego otrok.

Scroll to Top