Nasveti za miren in prijeten otroški spanec

Zagotovo se še spomniš, kako so ti kot otroku govorili, da moraš spat, da boš zrasla v veliko dekle ali velikega in pogumnega fanta? Spanje je za ljudi zelo pomemben proces, pri katerem telo le na videz počiva. V resnici se med spanjem dogajajo številni fiziološki in kognitivni procesi, ki so še posebej pomembni pri razvoju in rasti otroka. V nadaljevanju preberi, kaj vse vpliva na otrokov spanec ter kako ga lahko izboljšaš.

Kaj vse vpliva na otrokov spanec?

Verjetno si že izkusila, kaj pomeni nenaspan otrok. Sitnost, razdražljivost in jok so najpogostejši simptomi nenaspanosti. Seveda pride kak dan, ko otrok morda slabše spi zaradi različnih razlogov, če pa se nespečnost pojavlja dlje časa, pa je potrebno iskati vzrok, čemu je tako. Med najpogostejšimi razlogi za slab spanec je velikokrat previsoka temperatura prostora, zaradi katere se otrok lahko poti in odkriva ter posledično zbuja. Prav tako je pomembno, da je soba temna, vendar ne pretemna.

Najbolje je tako, da zjutraj otroka predrami snop dnevne svetlobe.

Na otrokov nočni spanec vpliva tudi količina in čas popoldanskega počitka. V kolikor želiš, da tvoj otrok spi celo noč, prestavi popoldanski počitek na bolj zgodnje popoldne. Sama veš, da po obilni večerji težko zaspiš, zato je za dober otroški spanec pomemben tudi, čas obedovanja in kaj otrok večerja. Poleg tega na kakovost spanja vplivajo še uporaba elektronskih naprav pred spanjem, kakovost posteljnine in ležišča

Triki, kako izboljšati otrokov spanec

Za otroka in tudi zate je najpomembneje, da čimprej oblikujeta spalni ritem, kar pomeni, da se otrok zbuja in gre spat ob približno istem času v dnevu. Če imata težave pri vzpostavljanju spalnega ritma, ti lahko v pomoč pridejo nekateri od naših predlogov. Otroka čez dan poskusi čim bolj zaposliti z igro in aktivnostmi, zaradi česar bo zvečer bolj utrujen in bo tako hitreje »padel« v posteljo. Pred spanjem mu pripravi toplo kopel, ki ga bo pomirila, sprostila in uspavala. Izberi kakovostno posteljnino iz koži prijaznih materialov, ki dihajo, in v katerih otroku ne bo prevroče, zaradi česar bi se med spanjem odkrival.

Priporočamo bombažno posteljnino FreeON Bubaba, ki ti je na voljo v prikupnih motivih, barvah in večdelnih kompletih. Če otrok ponoči vseeno zbrca odejo, pa je rešitev za mirne noči brez zbujanja zaradi pokrivanja spalna vreča. Spalne vreče FreeON so mehke in zračne, ki otroku zagotavljajo dovolj prostora, da se med spanjem neovirano giba, obenem pa ga prijetno grejejo ter vzbujajo občutek varnosti in domačnosti.

Pred spanjem otrok naj ne gleda v elektronske naprave, ki oddajajo modro svetlobo in spodbujajo budnost, raje ga

uspavaj z branjem zgodbic ali petjem pesmic.

Veliko otrok se odpravi spat z ninico ali najljubšo dekico, poskrbi, da mu bo ta v posteljici vedno pri roki, saj mu vzbuja občutek varnosti. Prav tako mu pred spanjem ne dajaj težkih obrokov, jogurt ali banana bosta dovolj, da bo trebušček čez noč ostal zaposlen ravno dovolj, da ne bo kratil spanca.

IG-posteljnina
IG-kitka-posteljnina
IG-posteljnina_7
IG-posteljnina_6
IG-posteljnina_4
IG-posteljnina_3

Previous
Next

Koliko časa naj bi spali otroci?

Koliko spanja potrebuje otrok, je odvisno predvsem od otroka samega in od njegovega načina spanja. Nekateri dojenčki spijo dalj časa neprekinjeno, drugi potrebujejo krajše intervale spanja z več prebujanja. Najbolj pomembno je, da v prvih mesecih svojega otroka navadiš na spalni ritem, s katerim se bosta njegov spanec in razpoloženje izboljšala, tudi sama se boš lahko spočila bolje.

  • Dojenčki v prvih mesecih življenja prespijo 15 do 16 ur dneva.
  • Otroci od 4. meseca pa nekje do 1. leta starosti spijo pa ponavadi spijo med 12 in 16 ur na dan, pogosto je ta čas razdeljen na daljši nočni spanec in en ali dva krajša dnevna počitka.
  • Otroci med 1. in 2. letom starosti spijo med 11 in 14 ur, ponavadi še vedno s krajšim popoldanskim počitkom.
  • Otroci med 3. in 5. letom starosti spijo 10 do 13 ur, pri čemer po 3. letu nekateri že popolnoma opustijo popoldanski spanec.
  • Šele po 5. letu starosti otroci preidejo na “običajnih” 9 do 12 ur spanja dnevno.

In kako veš, da je tvoj otrok spal dovolj? Preprosto, če se zbudi dobre volje, je bilo ravno dovolj.

Meniš, da bi kak zgoraj omenjen nasvet pripomogel k boljšemu spanju tvojega otroka? Preverite našo ponudbo na www.freeon.si.

 

Scroll to Top