Otroška soba, tvoj naslednji projekt

Opremljanje otroške sobe je eno najlepših opravil v nosečnosti. Med iskanjem idej in nakupovanjem je dobro imeti v mislih, da otroška soba ni samo prostor za spanje, temveč je tudi prostor za nego, počitek, igro in učenje. Preberi, kakšno razporeditev in ureditev prostora ti predlagamo, glede na aktivnosti, ki jih bosta z malčkom počela v sobi.

Prostor za nego

V prvem letu po otrokovem rojstvu boš otroško sobico največ uporabljala za nego, previjanje in preoblačenje. V kotičku za nego je nepogrešljiv kos pohištva previjalna miza, ki ti omogoča, da imaš pri roki vse, kar potrebuješ – plenice, izdelke za nego, brisačke, tetra plenice, oblačila, kopalni plašček, koš za plenice … Da bo čas previjanja in nege za tvojega malčka zabaven in igriv del dneva, ta kotiček popestri s prikupnimi previjalnimi blazinami, visečimi igračami, stenskimi nalepkami ali fotografijami.

Prostor za spanje

Prostor za spanje naj bo tam, kjer je naravne svetlobe najmanj. V prostoru za spanje je najpomembnejši kos pohištva posteljica, ki pa ne rabi biti dolgočasna. Zagotovo si že kje videla čudovite otroške sobice, z baldahini in strešicami, v katerih bi najraje zaspala kar sama? Z malce domišljije lahko vsako otroško sobico spremeniš v pravljični svet. Izdelaj dodatke klasični posteljici, jo opremi s prikupno posteljnino, domiselnimi obrobami, okrasnimi blazinami, najljubšimi igračami … V kolikor bo otroška sobica všeč tudi tvojemu malčku in se bo v njej počutil varno in udobno, ne bosta imela težav s samostojnim spanjem. Kako posteljo in sobo pripraviti za spanje, preberi tukaj.

Ali veš, da po feng shui-ju otroška postelja ne sme stati med vrati in oknom, saj tok energije izčrpava otroka? Prav tako otrok naj ne bi z nogami kazal proti vratom.

 

Prostor za počitek

To naj bo prostor, kjer se bosta z malčkom lahko v miru podojila, uspavala ali prebrala kakšno zgodbico. Najbolje je, če v bližino posteljice postaviš kak udoben stol, da boš lahko otroka, ki ti zaspi v naročju, enostavno položila v posteljo. Poleg stola postavi še kakšno mizico ali regal, da imaš vse potrebno takoj pri roki. Blazina za dojenje ne samo, da je praktična, kot dekorativni element bo odlično popestrila prostor. Morda lahko razmisliš tudi o kakšnem barvnem projektorju, ki bo pomagal umiriti in uspavati tvojega malčka.

Igralni kotiček

Ker bo otrok v tem delu sobe preživel veliko dneva, naj bo nekje blizu okna, kjer je veliko naravne svetlobe. Prostor naj bo topel, udoben in igriv, obloži ga z mehko podlago ali preprogo, da se bo otrok brez skrbi lahko igral tudi na tleh. To naj bo otroško kraljestvo, zato naj se bohoti z igračami, blazinami, otroškim foteljem, gnezdeci, mizico … Morda ti bo prav prišel kak regal, kjer bodo igrače našle svoje mesto, nikar pa se ne obremenjuj, če je ta kotiček sobe razmetan. V kreativnem neredu namreč otroci najbolj razvijajo svojo domišljijo.

Kaj pa ostali dekorativni elementi v otroški sobi?

Morda si ne bi mislila, vendar barva sten močno vpliva na počutje v otroški sobi. Čeprav so otroci živahni in razigrani, njihova soba naj ne bo kričečih barv. Raje izberi brezčasno belo barvo ali nežne pastelne odtenke ter živahnost dodaj z drugimi elementi, ki jih lahko poljubno spreminjaš. V otroški sobi so tako dobrodošle zavese, stenske nalepke, okrasne blazine, preproge, okrasne lučke, na višji polici morda celo kakšna roža …

Nikar pa v otroško sobo ne postavljaj elektronskih naprav, kot je na primer televizija, pohištvo z ostrimi in potencialno nevarnimi robovi ter dragocenih stvari, ki jih otrok lahko uniči.

Široko izbiro čudovitega otroškega pohištva in dodatkov najdeš v spletni trgovini FreeOn.

Scroll to Top