Najpogostejše starševske dileme pri uporabi otroškega avtosedeža

Med starši obstaja veliko mnenj in informacij o varnosti otrok v avtomobilih, še posebej ko gre za otroške avtosedeže. Razlikovanje med tem, kar zapovedujejo aktualna priporočila strokovnjakov in zakonodaja od tega, kako so to delali naši starši, je ključnega pomena za zagotavljanje največje varnosti naših najmlajših potnikov. V nadaljevanju razkrivamo odgovore na nekatere najpogostejše dileme staršev pri uporabi otroškega avtosedeža.

Dilema 1: En avtosedež je dovolj za celo otroštvo

Otroci rastejo kot gobe po dežju in pričakovanje, da bo en avtosedež ustrezal tako dojenčku in kot malčku s 140 cm višine je skoraj nepredstavljivo, vendar mogoče. Praviloma otroci od rojstva do dopolnjenih 150 cm višine menjajo tri različne avtosedeže, obstajajo pa tudi modeli, kjer en avtosedež zadostuje celemu otroštvu. Takšni so FreeON Space, Galaxy, Epic, Ultima, Opal in Lotus avtosedeži, za katere bi lahko rekli, da imajo »sedež v sedežu«. Notranji manjši del je primeren za dojenčke in malčke, ko pa otroci zrastejo, pa se pomanjševalec odstrani in uporablja večja sedežna školjka.

Dilema 2: Vsi otroški avtosedeži so enako varni

Čeprav morajo vsi avtosedeži, ki so na trgu, izpolnjevati določene varnostne standarde v primeru trka ali nesreče, pa so nekateri opremljeni še z dodatnimi varnostnimi funkcijami, na primer dodatnimi bočnimi zaščitami, boljšo tehnologijo absorpcije energije in teleskopskimi (podpornimi) nogami, pomembni pa so tudi materiali, iz katerih so izdelani. Najboljši pokazatelj kakovosti je test otroških avtosedežev, med katerimi je zadovoljivo oceno prejel tudi FreeON Galaxy.

Dilema 3: Avtosedeže je varno kupiti ali sprejeti od prijateljev ali drugih

Medtem ko si mladi starši veliko oblačil in otroških pripomočkov izposodijo od prijateljev ali odkupijo od drugih, pa je avtosedež eden izmed tistih, kjer to ni najboljša izbira. Razlog za to je preprost: nepoznavanje zgodovine avtosedeža. Pri rabljenem avtosedežu nikoli ne morete biti zagotovo prepričani, da ta ni bil vključen v prometno nesrečo ali kakorkoli drugače poškodovan. Prav tako se veliko avtosedežev prilagodi telesu otroka, zaradi česar so lahko rabljeni nekoliko manj udobni. Ker je varnost otroka med vožnjo nekaj najpomembnejšega, vedno zaupajte le novim izdelkom z ustreznimi standardi in garancijo.

Dilema 4: Enkrat ko otrok sedi, ni potrebno prilagajati avtosedeža

Otroci rastejo hitro, zato je redno treba spremljati in prilagajati višino naslonjala za glavo in prilagoditev pasov. Otroka v avtosedež vedno posedajte brez bunde ali debelejših vrhnjih oblačil in morebitnih igrač v naročju.  Trakovi varnostnega pasu naj bodo poravnani, sam pas naj poteka čez otrokovo ramo (ne ob vratu) in boke, naj bo dovolj tesno učvrščen in speljan pod stranskimi nasloni za roke (kot kažejo indikatorji na samem avtosedežu). Med pasom in otrokovo ključnico naj bo za največ prst prostora. Pri pripenjanju varnostnega pasu odmaknite nogice, da ga ne uščipnete v bedra. Za enostavnejše nameščanje si omislite avtosedež s 360° obračanjem sedišča (FreeON Space, Lotus, Epic, Ultima …).

Dilema 5: Otrok se lahko vozi na sprednjih sedežih

Načeloma se otroci ob pravilni uporabi avtosedeža lahko vozijo tudi na sprednjih sedežih, vendar so v primeru nevarnosti veliko varnejši na zadnjih. Na sprednjih sedežih se največkrat prevažajo otroci od rojstva do velikosti 87 cm, pri čemer pa mora biti ustrezen avtosedež tudi pravilno nameščen v avtomobil in v nasprotni smeri vožnje, pripet z varnostnimi pasovi, zračna blazina pa izklopljena. Otroci lahko na sprednjih sedežih začnejo sedeti, ko dopolnijo višino 140 cm, seveda ob ustrezni uporabi varnostnega pasu.

Dilema 6: Na kratki vožnji otroka ne rabim pripenjati v avtosedež

Ne glede na to, ali otroka v avtu peljete nekaj sto metrov do babice, nekaj kilometrov do vrtca ali na daljši izlet, velja eno in edino pravilo – otrok mora biti med vožnjo v avtosedežu vedno pripet. Veliko je primerov, ko se nesreča zgodi ravno takrat, ko jo najmanj pričakujemo in podcenjujemo situacijo. Prav tako pri krajših vožnjah otroka nikoli ne vozite v naročju sovoznika.

Izbira pravega otroškega avtosedeža in njegova pravilna uporaba sta dve izmed najbolj pomembnih odločitev za življenje vašega otroka. Verjamemo, da pri pogosti uporabi določne stvari počnemo že samodejno, pa tega nikar ne jemljite za samoumevno in vedno preverite vse, kar je potrebno, da zagotovite varnost vašega otroka med vožnjo.  

Scroll to Top